|
Gule Gule
|
 |
« : Styczeń 24, 2008, 18:34:27 » |
|
Są takie miejsca niedaleko Alanyi, których nie można nie zobaczyć, będąc tam na wakacjach, a których niestety biura podroży wam nie pokażą  Wystarczy wynająć samochód na dzień lub dwa i do fotek z plaży dołączyć coś innego  Do wszystkich tych miejsc dojazd jest naprawdę prosty - miejsca godne uwagi każdego turysty sa na drogowskazach oznaczone kolorem brązowym, te zaproponowane tutaj, położone są wzdłuż autostrady: Alanya - Antalya - nie sposób tam nie trafić: Kursunku Selalesi - wodospad : http://www.kursunluselalesi.com/ (ok. 23 km na wsch. od Antalyi - 7km od drogi głównej) Duden Selalesi - wodospad : http://www.youtube.com/watch?v=LAs-OuO86Hw (ok. 14 km na pn.-wsch. od Antalyi - 7km od drogi głównej) Starozytne ruiny: Perge i Aspendos: http://www.allaboutturkey.com/aspendos.htm#perge (Perge ok. 15 km na wsch. od Antalyi; Aspendos ok. 43 km na wschód od Antalyi i 5km od drogi głównej) nie wspominajac juz o przepieknej jaskini Dim Magarasi: http://www.dimcave.com.tr/english/album_eng.htmNiezapomniane widoki i super wrażenia gwarantowane 
|
|
|
|
|
|
 Bee.. Bee..
|
|
|
|
Gule Gule
|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 01, 2008, 21:13:54 » |
|
Myslałam że to dobry temat - wiosna idzie, plan urlopów trzeba robić a tu cisza.. Naprawdę nikt nic nie widział, nikt niczego nie poleci ? Nie wierzę 
|
|
|
|
|
|
 Bee.. Bee..
|
|
|
|
Gule Gule
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 19, 2008, 18:32:14 » |
|
Dodam jeszcze swoje 3 gr i polecę rzekę Dim (Dimcay) jako miejsce gdzie można miło spędzić czas w jednej z bardzo wielu restauracji `pływających` po rzece. Jest to miejsce z wielona mantastycznymi miejscami piknikowymi tak popularnymi w Turcji, gdzie można zjeść pyszną grillowaną rybę prosto z rzeki  Do tego przy każdej restauracji zjeżdżalnie dla dzieci, które tez nie będą się nudzić . Jak dojechać ? Trzeba wyjechać z Alanii w stronę Mahmutlar i patrzeć na drogowskazy  Jadąc w górę rzeki zobaczymy ogromną zaporę wodną a za nią sztuczne jezioro - na zaporę można wjechać - widoki niezapomniane http://www.flickr.com/search/?q=dimcay
|
|
|
|
|
|
 Bee.. Bee..
|
|
|
wadi
Początkujący
Rank: 0
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 29, 2008, 12:03:00 » |
|
Co prawda jest już prawie po sezonie... W samej Alanyj jest urokliwe malutkie muzeum archeologiczne. Nieduży budynek stoi w ogrodzie, gdzie są "porzucone" antyczne rzeźby i mieszkają żółwie! Ja tam byłam tuż przed 13 i muzeum było zamykane na krótką sjestę, więc pan pilnujący powiedział, że możemy zostać w ogrodzie i zrobił nam herbatę... Po czym zamknąl brame do ogrodu i sobie poszedł! Uwolnił nas rozpromieniony po godzinie, kiedy już zaprzyjaźnilismy się z żółwiami. Było bardzo miło i ważne - żadnych turystów! Polecam.
wadi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
martusia
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 29, 2008, 12:44:44 » |
|
Co prawda jest już prawie po sezonie... W samej Alanyj jest urokliwe malutkie muzeum archeologiczne. Nieduży budynek stoi w ogrodzie, gdzie są "porzucone" antyczne rzeźby i mieszkają żółwie! Ja tam byłam tuż przed 13 i muzeum było zamykane na krótką sjestę, więc pan pilnujący powiedział, że możemy zostać w ogrodzie i zrobił nam herbatę... Po czym zamknąl brame do ogrodu i sobie poszedł! Uwolnił nas rozpromieniony po godzinie, kiedy już zaprzyjaźnilismy się z żółwiami. Było bardzo miło i ważne - żadnych turystów! Polecam.
wadi
jezeli lubisz podrozowac zapraszam do siebie,tu tez jest duzo do zobaczenia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gule Gule
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 29, 2008, 14:11:02 » |
|
wadi Masz racje wadi, zapomniałam o tym muzeum - znajduje sie przy plazy Kleopatry, okazały budynek niedaleko informacji turystycznej. Trafilismy tam całkiem przypadkiem - przy plazy Kleopatry jest taki mały park moze raczej skwerek, mozna sie rozlozyc w cieniu pod palmą - wiec jak juz tam siedzialam i studiowałam mapy z inf. turystycznej (okazalo sie ze moj przewodnik - idealnie wyłapał wszystkie miejsca warte obejrzenia i pani z przykroscia poniformowała nas ze teraz to juz nam chyba tylko spacery zostały), usłyszałam wrzask pawia (cos dla kuleczki) - troche mi sie to wydalo niedorzeczne, taki paw w miescie, ale poszlismy za krzykiem pawia i okazało sie ze spaceruja własnie po małym ogrodzie tego muzeum - sporo eksponatów które pozbierano z tych obiektów otwartych do swobodnego zwiedzania przez turystów (np. Kale) - rzeźby, tablice nagrobne, armaty o kule z fotecy, mozaiki i cała masa innych fajnych znalezisk z przeróżnych wykopalisk - zólwie w tym roku tez były, w oczku pływały razem z kolorowymi rybkami 
|
|
|
|
|
|
 Bee.. Bee..
|
|
|
|
Gule Gule
|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 22, 2008, 14:34:58 » |
|
W całej Licji sa ślady greckie, a takich przykładów jak ta wyspa o której wspomniałas jest wiele - niestety wtedy deportacje po ustaleniu nowych granic zdarzały sie w całej Europie, oczywiscie nie usprawiedliwiam tego ala tak była wielka polityka mocarstw - jak by ktos był w okolicach Oludeniz to warto wybrac sie do Kayakoy czesciowo odnowionego pzrez UE miasteczka kilkutysiecy kamiennych greckich domów, z który wysiedlono ponad 3.000 greków w latach 20-tych - mieli sie tam osidlić bodajze macedończycy z kolejnego przesiedlenia, ale uznali miasteczko za przeklete i do dzis stoi puste.. moze i dobrze - to taki offtop turystyczny 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 22, 2008, 15:37:34 wysłany przez Gule Gule »
|
|
 Bee.. Bee..
|
|
|
|
Gule Gule
|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 21, 2008, 17:54:58 » |
|
Jeremy Seal z The Guardian odwiedza Licję, region Turcji z którego pochodził Święty Mikołaj (po turecku: el baba, noel baba) - krótka podroż po okolicach miasta Demre (starozytnej Myry) śladami sławnego biskupa - w sam raz do poczytania przed Świętami `Prawda o Świętym Mikołaju`http://przewodnik.onet.pl/1256,1660,1299385,0,2,artykul.html
|
|
|
|
|
|
 Bee.. Bee..
|
|
|
|
Gule Gule
|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 20, 2009, 18:53:51 » |
|
No dobra za oknem jeszcze zimno, to ożywiam wątek - poszukujac ciekawych miejsc i zdjec - samymi widokami (jak na razie) tez sie można rozgrzać Uwazam ze jednym z miejsc, które koniecznie trzeba zobaczyc w Turcji jest właśnie Kapadocja, a niezdecydowanym polecam przepiękne zdjecia z lotu balonem nad Kapadocją: http://www.andzel.net/Kapadocja/pl/galeria.htm i informacje dla chetnych na balonowa przygodę: http://www.andzel.net/Kapadocja/pl/index.htm "Jak w bajce" - Chris Garcia The New York Times "Wyglądają jak domy elfów i uczniów czarnoksiężnika. Stożkowate domostwa rozrzucone na kamienistych zboczach, rzeźbione przez wiatr, deszcz i powodzie. Kiedy autobus wjeżdża na stację, gapisz się na wyrastające za nią bajkowe spirale i pytasz sam siebie: czy to istnieje naprawdę? Matka Natura odpowiada z uspokajająco melodyjnym westchnieniem: naprawdę. Wyglądają jak domy elfów i uczniów czarnoksiężnika. Stożkowate domostwa rozrzucone na kamienistych zboczach, rzeźbione przez wiatr, deszcz i powodzie. Kiedy autobus wjeżdża na stację, gapisz się na wyrastające za nią bajkowe spirale i pytasz sam siebie: czy to istnieje naprawdę? Matka Natura odpowiada z uspokajająco melodyjnym westchnieniem: naprawdę.." cały artykuł: http://przewodnik.onet.pl/1256,1660,1527751,artykul.html
|
|
|
|
|
|
 Bee.. Bee..
|
|
|
alanyanka
Początkujący
|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 24, 2009, 20:33:54 » |
|
A ja w tym roku tez sie wybieram,tym razem w maju,wiec mam nadzieje,ze aura bedzie bardziej sprzyjajaca i uda mi sie zobaczyc wysciubic nochal poza miasto 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gule Gule
|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 24, 2009, 20:38:47 » |
|
A ja w tym roku tez sie wybieram,tym razem w maju,wiec mam nadzieje,ze aura bedzie bardziej sprzyjajaca i uda mi sie zobaczyc wysciubic nochal poza miasto  A gdzie konkretnie ? W maju (nad Śródziemnym) jest juz super pogoda na plaze i na zwiedzanie, choc zdaza się ze popada..
|
|
|
|
|
|
 Bee.. Bee..
|
|
|
alanyanka
Początkujący
|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 24, 2009, 22:08:27 » |
|
Ano do Alanyi,Gule,i obiecuje sobie,ze przynajmniej program minimum musze wyrobic;czyli Pamukkale i Kapadocje,bardzo chetnie Istanbul-ale co mi z tego wyjdzie to nie wiem hahaha;bo jak pogoda bedzie taka super to znow z wody nie wyjde i tyle 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ela
Początkujący
|
 |
« Odpowiedz #12 : Luty 19, 2009, 20:43:49 » |
|
Pozdrawiam serdecznie .Ja tez w maju wybieram sie do Turcji,okolice Alanya lubSide.Czy ktos ma namiary na tanie wycieczki po Turcji organizowane na miejscu ,ale nie przez biuro z Polski.Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gule Gule
|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 19, 2009, 20:58:45 » |
|
Nie korzystałam z takch biur, ale moze ktos coć ci bedzie umiał podpowiedzieć, ja polecam wynajecie samochodu na 2-3 dni intensywnego zwiedzania bo wiekszość mejsc jak pisałam jest na trasie Alanya - Antalya, trafisz bez problemu, bo wszystko jest dobrze oznakowane  Nie korzystałam z takch biur, ale moze ktos coć ci bedzie umiał podpowiedzieć, ja polecam wynajecie samochodu na 2-3 dni intensywnego zwiedzania bo wiekszość mejsc jak pisałam jest na trasie Alanya - Antalya, trafisz bez problemu, bo wszystko jest dobrze oznakowane  Ja mam osobiscie ostrozny stosunek do wycieczek z Alanii np. do Kapadocji czy Pamukkale - owszem Pamukkale to ładne miejsce ale nie wiem, czy chciałabym tracic cały dzień na jazde autobusem taki kawał drogi dla zobaczenia dosłownie jednego wzgórza - przy pochmurnej pogodzie efekt nie jest równy temu z folderów i mozna sie rozczarować - zwiedzic owszem, ale odwiedzajac równiez ciekawe mijsca po drodze.. No ale ja tak czy inaczej nie odradzam, chce tylko zasugerowac ze blizej sa miejsca które na mnie zrobiły wieksze wrazenie i o nich w pierwszym poscie pisałam  Ps. Poza pogodą Pamukkale niestety wysycha, wiec nie jest juz tak urokliwe jak było kiedyś.. 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 19, 2009, 21:14:52 wysłany przez Gule Gule »
|
|
 Bee.. Bee..
|
|
|
ronin